(H)eerlijke koffie op jouw (thuis)kantoor
Koffie is een product dat helaas niet altijd duurzaam en eerlijk wordt geproduceerd. Er wordt regenwoud gekapt om koffieplantages aan te leggen, koffiebonen worden per vliegtuig van Zuid-Amerika naar Europa getransporteerd of verpakkingen zijn niet recyclebaar. Bovendien verdienen koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika vaak veel te weinig.
Blijven genieten van je kopje koffie zonder schuldgevoel? Wij keken voor jullie naar de meest (h)eerlijke én betaalbare tas. Lees verder voor info over keurmerken, verschillende types koffieapparaten, prijzen en interessante leveranciers.
Bewust koffie
Zit je in met het leven en werk van de koffieteler, dan zijn keurmerken een goede hulp. In België kan je kiezen uit fair trade, UTZ, Rainforest Alliance of bio. Niet elk keurmerk vergoedt de telers op dezelfde manier. Zo moet bij Rainforest Alliance slechts 30% van de koffie fair geteeld worden. Bij fair trade is dit 100%. Fair trade garandeert goede arbeidsomstandigheden en omvat eveneens een reeks milieucriteria. Het label biedt (financiële) ondersteuning aan de landbouwer en zijn gemeenschap, d.m.v. een minimumprijs en een premie.
Prijsbewuste koffie op jouw (thuis)kantoor
Wist je dat het type van koffieapparaat kan zorgen voor grote prijsverschillen? Het is vooral de vorm van de koffie die het verschil maakt. (Dit is zonder de aankoop, huur en het onderhoud van de machine)
☕️☕️☕️ Individueel verpakte koffie (pads of capsules): 7 cent tot 53 cent per kopje*.
☕️☕️ Vloeibaar koffieconcentraat: ongeveer 19 cent per kopje.
☕️ Koffiebonen of gemalen koffie: 9 tot 20 cent per kopje**.
* Grote verschillen in prijs tussen huismerken supermarkt en andere koffiemerken.
** Grote verschillen in prijs tussen huismerken supermarkt, lokale branderijen en grote koffiemerken.
Drink je maar een paar tassen per dag? Probeer dan een espressomaker (mokkapot). Deze zet je op het (gas)vuur en je wacht tot het water onder druk door het koffiereservoir loopt. Je voelt je meteen een echte barista! Het gezellige gepruttel op het vuur én de uitzonderlijke koffiesmaak geven voor ons de doorslag.
Wat met afval?
Aluminium koffiecapsules mogen tegenwoordig in de PMD zak om gerecycleerd te worden. Het recyclageproces hiervan is echter intensief en vraagt heel wat energie. Wanneer je werkt met koffiebonen of gemalen koffie, dan mag het koffiegruis gewoon in de GFT bak (groente-, fruit- en tuinafval) of op de composthoop. De verpakking hoort bij PMD of restafval, afhankelijk van het materiaal van de zak. Om je afval te verminderen, ga je sowieso best voor koffiebonen of gemalen koffie in een grote verpakking.
Denk zeker ook na over hoe de koffie geserveerd wordt op je kantoor. Kies voor echte keramieken mokken en niet voor wegwerpbekers aan de koffiemachine. De afwasmachine doet de rest!
Meet de maker
Kennen jullie Ray & Jules al? Dit Belgische bedrijf roostert haar fairtradebonen met drie maal minder energie als een klassieke trommelbrander. Zo zijn ze in staat om al hun bonen op eigen zonne-energie te roosteren.
Meer info
Wil je meer handige informatie voor een duurzaam kantoor? Laat dan op onze homepagina jouw gegevens achter voor een gratis e-book. Wat meer hulp nodig? We helpen je graag verder met een office scan. Mail info@duurzaamkantoor.be.