Van peuken naar oplossingen: een peukvrije kantooromgeving
Herken je het? Rokers aan de deur van je kantoor, de slordige en stinkende asbakken buiten en heel vaak ook peuken op de grond, errond of op de parking. Duurzaam Kantoor stelt je een integrale aanpak voor, van asbakken tot communicatie om zowel de peuken niet op de grond te gooien als te stoppen met roken. Benieuwd? Ontdek het in onze blog.
Overlast en milieuschade peuken
Sigarettenpeuken zijn een grote bron van zwerfvuil. Volgens de OVAM is meer dan 40 procent van alle zwerfvuil afkomstig van rokers. Wereldwijd zijn dat er jaarlijks zelfs 4.300 miljard. En dat is niet alles: door zelfs maar een beetje regen komen de gifstoffen van sigarettenpeuken in ons grondwater terecht. Peuken hebben dus een veel grotere impact op het milieu dan we denken.
Oplossingen op de werkvloer voor peuken
Gelukkig bestaan er tal van maatregelen die je kan invoeren om deze overlast weg te nemen, ook op kantoor. En wie weet zet het je medewerkers zelfs aan om volledig te stoppen 😉.
Met de volgende initiatieven kom je al een hele weg:
1. Maak rookvrije ruimtes de standaard: kies voor één rokerszone, zodat roken de uitzondering wordt in plaats van de norm.
2. Plaats rokerszones niet aan de ingang van je kantoor: de klanten of bezoekers die je als bedrijf ontvangt, willen niet meteen geconfronteerd worden met het beeld en de geur van rokers aan de deur. Voorzie een rokerszone meer uit het zicht. Zorg wel voor de juiste signalisatie aan de ingang, zodat rokers (ook gasten) vlot hun weg vinden. Zo vermijd je peuken aan de deur op de grond.
3. Zorg voor de juiste voorzieningen in de rokerszone: een overdekte zone met duidelijke signalisatie, peukenpalen of peukentegels. En natuurlijk die poster van Tabakstop. Mooimakers biedt heel wat inspiratie voor de juiste infrastructuur!
4. Rokende werknemers on the road: elke werknemer draagt mee het imago van je bedrijf uit. Voorzie de rokers van draagbare zakasbakjes. Zo kunnen ze ook op verplaatsing hun peuken veilig kwijt en belanden er minder peuken in het milieu.
5. Rookstopondersteuning: de beste manier om peuken te vermijden is simpelweg als ze er niet zijn. Hoewel iedereen weet dat roken ongezond en vervuilend is, rookt toch ongeveer 15 procent van de Vlamingen. Afhankelijk van de sector kan het aantal rokers zelfs oplopen tot 30 procent. Gelukkig is er meer animo om te stoppen onder rokers dan je denkt. En het goede nieuws is dat je hen als werkgever daarbij kan helpen. Meer info vind je onder andere via tabakstop.be.
6. And last but not least: communiceer de maatregelen die je neemt en vraag input van je medewerkers, zodat je beslissingen gedragen worden door je team. Voorzie eventueel leuke incentives om hun medewerking aantrekkelijk te maken, zoals een leuke afterwork drink of sportactiviteit.
Ontdek deze impactmaker
Ken je Fresh Tray al? Fresh Tray is een Limburgs bedrijf dat oplossingen biedt voor de peukenproblematiek. Zo ontwierpen ze onder andere inox peukenzuilen. Ideaal voor die rookzone, net om de hoek aan je kantoor. Hun aanbod is een full service: de peukenzuilen worden door hen geledigd en gereinigd. De peuken worden gerecycleerd tot bijvoorbeeld zakasbakjes of inzamelcontainers. Dit is een volledig gesloten recyclagecyclus waarbij de giftige sigarettenpeuk uit het milieu gehaald wordt!
Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is de Freshbee Rokersruimte the next best thing. Niet alleen centraliseer je rokers op één plek, je geeft als bedrijf ook aandacht aan de biodiversiteit. Door een groendak, een insectenhotel en een waterreservoir in één keer te installeren met je rokersruimte sla je twee vliegen in één klap!
Meer info
Wil je meer handige informatie voor een duurzaam kantoor? Laat dan op onze homepagina jouw gegevens achter voor ons gratis e-book. Toch wat meer hulp nodig? We helpen je graag verder met een office scan: mail info@duurzaamkantoor.be.
Referenties
Een rookbeleid op het werk. (z.d.). Gezond Leven. https://www.gezondleven.be/settings/gezond-werken/rookbeleid-op-het-werk
Fresh Tray. (z.d.). Fresh Tray Services – groene circulaire rokerszones. https://www.freshtray.eu/pages/over-ons
OVAM. (2022). Fractietelling zwerfvuil. In https://www.vlaanderen.be/publicaties/fractietelling-zwerfvuil-2019-2021-eindrapport (D/2022/5024/01).